Šta možete da očekujete na SPW@FLC Scientix radionicama

Jedan od načina da se uključite u Scientix aktivnosti i upoznate se sa tehnologijama koje promovišu u učionici, kao i metodama rada sa učenicima jeste i da posetite Brisel i FCL (Future Classroom Lab), ili ti učionicu budućnosti.

Svake godine Scientix organizuje najmanje jednu, a veoma često i više radionica za određene ciljne grupe poput nastavnika, vaspitača, učitelja, direktora škola, donosioca odluka, realizatora evropskih projekata. Ovakve vrste specijalizovanih radionica realizuju se u Briselu u prostorijama European SchoolNet organizacije, koja je nosilac Scientix projekta. Do momenta kada pišem ovaj članak realizovane su 22 obuke u okviru programa Science Promotion Workshop in Future Classroom Lab (promocija naučnih radionica u laboratoriji učionice budućnosti). Radionice su veoma često organizovane stoga preporučujem da posetite stranicu koja je linkovana u samom nazivu programa i prijavite se za učešće.

Dakle, šta je to što pored puta u Brisel, divnog hotelskog smeštaja i odličnih polu-poslovnih večeri možete da očekujete?

 

Ono što vas čeka jeste veoma intenzivan i dinamičan program. Obavezno ćete se upoznati sa Učionicom budućnosti, a kolege iz Brisela će vam predočiti njene prednosti. Prva reakcija kolega nakon poseta ovoj učionici jeste “Ma to je super, mi tih para nemamo da ovako premimo učionice”. Upravo je tako. Učionica je opremljena novom, modernom i veoma skupom tehnologijom, od tastera za kvizove, do belih pametnih tabli, preko Lego robota, digitalnih mikroskopa sa kamerama, 3D štampačima i još nekim sitnicama. Ali ustvari Učionica budućnosti nije tu samo da bi nam pokazala šta sve od modernih nastavnih sredstava postoji trenutno na tržištu, već upravo da ukaže na to koliko je organizacija prostora ponekad dragocena u stratefijama podučavanja STEM predmeta. Dakle, sve to što su oni nama pokazali tamo, kolega iz Portugalije je primenio adaptirajući svoju učionicu sa vema malo resursa i to uglavnom onih koje su već postojale u njegovoj školi.

 

Q9Lw1b1A_400x400Ali na radionicama 21. SWP.-a, pored već ustaljene posete Učionici budućnosti, organizatori Scientixa su nas počastili i gostujućim predavačima iz ESA (European Space Agency). Grupa nastavnika je imala prilike da sa dve predstavnice ESA koristeći materjale iz njihovog edukativnog programa, rade na programiranju majušnog, senzorima obmotanog Astro Pi-ja. Mora da priznam da smo se kolega i ja neizmerno zabavljali dok smo programirali ovu malu kutiju senzora koristeći sintagmu iz Python-a. Ista ekipa upoznala nas je i sa nastavnim materjalom koji oni koriste kako bi deci dočarali svojstva materjala.

 

 

 

Valja pomenuti i projekat Europeana koji nam je predstavljen na ovom skupu. U jednoj rečenici, ovo je projekat koji ima za cilj transformaciju sveta koristiće kulturno nasledje.

I za kraj naravno, koordinatorka projekta Agueda nam je održala trening o tome kako da “nalovimo” fondere za projekte 🙂

Dakle, drage kolege i saradnici, direktori i svi ostali koji ste na neki način povezani sa prosvetom, bilo da ste u sistemu ili ga podržavate, posetite stranicu http://www.scientix.eu/live/science-project-workshop i prijavite se za narednu radionicu. Srećan vam put želimo 🙂

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s